Alkotmányos a szuperbruttósítás
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. február 19. szerda

Zsuzsanna ünnepli névnapját.
Holnap Álmos napja lesz.
Főoldal Gazdaság Alkotmányos a szuperbruttósítás
Alkotmányos a szuperbruttósítás PDF Nyomtat Email
2009 november 17., kedd 11:00

Alkotmányos a szuperbruttósításAlkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - mondta ki az Alkotmánybíróság a januárban életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról kedden. Az indítványozók, köztük Szabó Máté ombudsman azért fordultak az Ab-hoz, mert álláspontjuk szerint az adóalap-növelő tételek bevezetése miatt adózni fog a ténylegesen meg nem szerzett jövedelem,

az állam a munkáltató által fizetett járulékok után keletkeztet a magánszemélyeknél adófizetési kötelezettséget. A szakszervezetek, bár nem tartják jó ötletnek a szuperbruttósítást, elfogadják az Alkotmánybíróság döntését.

Az Ab azzal utasította el a szuperbruttósítás alkotmányosságát vitató beadványokat, hogy az összevont adóalapba nem a munkáltató által ténylegesen fizetett társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás összege kerül be, csupán az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek a társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás mértékével korrigált összege.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke összességében nem tartja problémának a személyi jövedelemadó új számítási módját, bár - mint mondta - értelmét sem látja. Véleménye szerint a szuperbruttósítás a munkavállalói jövedelmeket nem befolyásolja jövőre, a nettó bért nem ez határozza meg.

A LIGA Szakszervezetek nem ért egyet az Alkotmánybíróság állásfoglalásával, de természetesen tudomásul veszi azt, hiszen alaptermészete a jogkövetés - mondta Gaskó István, a szakszervezeti szövetség elnöke. Hozzátette: furának találja, hogy a járulék is adóalapot képez, és reméli, hogy a kormány ezt előbb-utóbb meg fogja változtatni.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a nettó béreket befolyásolja-e a szuperbruttósítás úgy válaszolt: az attól függ, hogyan kalkulálnak majd, kompenzálják-e a járulék megadóztatásával jelentkező többlet adót a nettó bérben.

 

(MTI)
 

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások