Csúcson épít a Jánosik Kft.
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. július 15. szerda

Henrik ünnepli névnapját.
Holnap Valter napja lesz.
Főoldal Gazdaság Csúcson épít a Jánosik Kft.
Csúcson épít a Jánosik Kft. PDF Nyomtat Email
1999 november 30., kedd 01:00

Különleges helyszínen, különleges technológiát igénylő munkát nyert el közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Egy 960 méter magasan álló kőkilátót újítanak fel és magasítanak meg a Mátrában.  Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa elmondta: a Magyar Természetjáró Szövetség írta ki a közbeszerzési pályázatot az országos népszerűségnek örvendő  turista központ Galyatető közelében elvégzendő munkálatokra.  A Péter-hegyesen álló kilátót 1934-ben építették. Napjainkra a környező fák csaknem teljesen benőtték, így csak északi irányban zavartalan a kilátás, illetve a piszkési csillagvizsgáló egy része látszik. Ezért is vált időszerűvé a kilátó teljes felújítása és 10 méteres megmagasítása, hogy ismét 360 fokban élvezni lehessen a csodálatos mátrai panorámát.

   A terméskő burkolatú kilátótorony jelenleg 17 méter magas és erre húznak fel még 10 méteres vasbeton épületrészt. Ehhez meg kell erősíteni a jelenlegi 1 méter 30 centis alapot, azaz 1 méter 80 centi mélyre kell süllyeszteni. Ez különleges technológiát igényel, hiszen a meglévő létesítményt úgy kell aláásni, hogy azért talpon maradjon. A jelenlegi építmény tetejére monolit vasbeton födém kerül, ez tartja majd meg az újabb 10 méteres kilátórészt. A kilátó belsejében lévő elöregedett, rozsdamarta vaslépcső helyett két lépcsősort építenek, az épület külső részén. Az egyiken felfelé, a másikon lefelé haladhatnak a turisták, elkerülve az eddigi tumultusokat. A külső lépcsők mellé rozsdamentes acélvédőháló kerül, biztonsági okok miatt. A bejáratnál korszerű beléptető rendszert létesítenek. Teljesen megújul a kilátó elektromos hálózata is.

   A különleges helyszín, több különleges eljárást igényel a kivitelezésnél. Az építkezés környezetvédelmi területen zajlik, ezért fokozott figyelmet fordítanak a környezet megóvására. Az új kilátórész építéshez nem használhatnak például toronydarut. Kézzel, úgynevezett kistáblás zsalukkal húzzák fel az új toronyrészt. A munkálatok során, a környezetre tekintettel, a legkörültekintőbben dolgoznak majd, óvva a meglévő fákat és a növényzetet. Ugyancsak különleges felkészüléssel jár a 27 méteres, egy 10 emeletes lakóház magasságának megfelelő, kilátó átépítése. A hegytetőn számítani lehet  a korábban beköszönő hidegre, az erősen szeles időjárásra. Ennek megfelelően a dolgozókat meleg italokkal és meleg munkaruhákkal látják majd el. Az időjárási viszonyoktól függetlenül, azt tervezik, hogy a szeptember végén induló, összesen 62 millió forintba kerülő beruházással öt hónap alatt végeznek - mondotta Jánosik Lajos.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Legyen ausztriai munkád a Tiroli Álláskereső segítségével, akár 2 héten belül.

Facebook


imedia.logo

Friss pályázatok


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások