Kocsis István: szükség van a BKV-nál a strukturális változásokra Nyomtat
2009 augusztus 30., vasárnap 21:39
Szükség van a BKV-nál a strukturális változásokra és további takarékossági intézkedésekre - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója pénteken a felügyelőbizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Kocsis István azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy a felügyelőbizottság pénteki ülésén elhangzott: a cég 2009 novemberére fizetésképtelenné válhat, ha nem kap segítséget. Mint mondta, a takarékossági intézkedésektől nem szabad várni, hogy a BKV finanszírozási helyzete megoldódjon. Azt szeretnék, ha lenne egy olyan törvény, amely kiszámíthatóan garantálja a költségvetési hiány pótlását - mondta.
 
A főváros és a kormány is tudja, hogy a cég alulfinanszírozott, mivel 130 milliárdos kiadás mellett csak 120 milliárd a bevétele, friss hitelhez pedig nehezen jutnak.

A struktúraváltás a cég holdingszerű működését jelentené, a takarékosság pedig nem okozna járatcsökkenéseket - derült ki.

Kérdésre válaszolva közölte: "korrektnek" tartja Bajnai Gordon miniszterelnök azon kijelentését, hogy az államtól csak azok az önkormányzati cégek kaphassanak támogatást, amelyek "rendet tesznek és tartanak a házuk táján". Kocsis István szerint a struktúraváltást ő maga is kezdeményezte a BKV-n belül, amit - mint mondta - nem lehet sokáig halogatni.

A titoktartási pénzekkel kapcsolatban Kocsis István úgy nyilatkozott: 2005-ben került a menedzserszerződésekbe ez a tétel, amit nem tart helyesnek, ezért a 18 vezetőből 17-tel megállapodott abban, hogy lemondanak erről a juttatásról.

Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató ügyével kapcsolatban közölte: megkezdték a tárgyalásokat a végkielégítés visszafizetéséről, de ha nem tudnak megegyezni, akkor jogi úton fogják követelni a pénzt.


(MTI)
blog comments powered by Disqus