Jók a sütőmargarinok, de vajon melyik a legjobb?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. január 21. kedd

Ágnes ünnepli névnapját.
Holnap Vince napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Jók a sütőmargarinok, de vajon melyik a legjobb?
Jók a sütőmargarinok, de vajon melyik a legjobb? PDF Nyomtat Email
2019 december 23., hétfő 20:22

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek a sütőmargarinok, viszont jelölési hiányosságok előfordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta programjának idei záró tesztjén - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
A Nébih közleménye szerint az ellenőrzés az ünnepi előkészületek egyik kiemelt termékcsoportjára, a sütő- és főzőmargarinokra terjedt ki, a szakemberek 20 terméket vizsgáltak.

A vizsgálati eredmények alapján a margarinok megfelelnek a laktózmentes jelölésnek, zsírtartalmuk is megfelel a jelölésen szereplőknek. Továbbá nem tartalmaznak nehézfémeket (ólom vagy réz), és jóval határérték alatt mutatott ki a laboratórium erukasavat, amely nagy mennyiségben fogyasztva káros lehetne az emberi szervezetre.

Közölték: egy margarinnál kis mennyiségű szorbinsavat mutatott ki a laboratórium, amelyet a termék csomagolásán nem tüntettek fel az összetevők között. Egy esetben a termék csomagolásán az összetevők között kókusz és szója olajat is jelöltek, amelyet a termék valójában nem tartalmazott.

A Nébih szakemberei feltártak hiányosságokat a termékek megnevezésében, valamint az adalékanyagok jelölésében is. A hatóság hét esetben figyelmeztetésben részesíti a termékek forgalmazóit, valamint két esetben a feltárt súlyosabb hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki. A bírságok és az eljárási költségek várható összege körülbelül 340 ezer forint lehet. A hivatal a hibák kijavítása érdekében minden esetben intézkedési terv benyújtására kötelezi a vállalkozókat - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket "vak-kóstolásos" módszerrel. Az értékelések alapján a Líra 70 százalék zsírtartalmú margarin lett az első. Második helyen a Rama Laktózmentes 72 százalék zsírtartalmú margarin végzett, míg a harmadik helyezést a Liga Laktózmentes csökkentett zsírtartalmú margarin érte el.

Forrás: MTI

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

parkhotel

tel: +36-46-796-885
mobil: +36-70-450-4036
info@parkhotelmiskolctapolca.hu


mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások