Nosztalgikus gasztro trend hódít hazánkban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. szeptember 28. hétfő

Vencel ünnepli névnapját.
Holnap Mihály napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Nosztalgikus gasztro trend hódít hazánkban
Nosztalgikus gasztro trend hódít hazánkban PDF Nyomtat Email
2018 január 25., csütörtök 15:48

2018-ban a hazai alapanyagok kerülnek előtérbe


Az elmúlt években elterjedt ázsiai fűszerek, különleges keleties ízvilágok mellett a regionalitás kezd visszakacsintani a hazai gasztronómiába. Újra előtérbe kerülhet a hazai, idény jellegű alapanyagok használata, amely befolyással lesz az emberek étkezési szokásaira, valamint a vendéglátóegységek fejlődésére és magukra a termelőkre is. A Société.démo Gastro szakmai vezetője, Deli János és séfje, Krasznai Norbert elárulták, milyen irányba haladnak a hazai trendek.

2017-ben már megfigyelhető volt, hogy visszatérnek konyháinkba a szokványos, hazai ízek és alapanyagok. Sokak örömére a vendéglátásban egyre többen használják az idény jellegű magyar zöldségeket, gyümölcsöket.

„Már tavaly elkezdett körvonalazódni, hogy a gasztronómiában elindult egyfajta regionalitás – magyar alapanyagok és nemzeti sajátosságok felhasználása az ételekben. Ezzel párhuzamosan a termelésben is megfigyelhető egyfajta fellendülés. Ez szerintem egy nagyon jó irány, ami várhatóan tovább erősödik 2018-ban.” – vélekedett Deli János, a Hold utcai piacon található Société.démo Gastro étterem szakmai vezetője.

Az anyagfelhasználással párhuzamosan megkezdődött egy másik hullám is: egyre többen készítenek hétköznapi, könnyen feldolgozható alapanyagokból klasszikus, régi ételeket, újragondolt receptekkel.

„A gasztronómiában is gyakori jelenség, hogy időről időre visszanyúlunk a hagyományos ízekhez, receptekhez, a hold utcai éttermünkben mi is ebbe az irányba haladunk: régi ételeket teljesen új formában készítünk el. A kisebb vendéglátóhelyek, bisztrók is térnek vissza a gyökerekhez. Egyre többen készítenek el egyszerűbb, klasszikus ételeket, kiemelkedő minőségben. Mivel könnyebb jó minőségű alapanyagokhoz jutni megfizethető áron, így a vendéglátóhelyek látogatottsága várhatóan nőni fog, hazai szinten biztos, hogy többet járunk majd étterembe” – jósolta Krasznai Norbert, a Société.démo Gastro séfje.

„A magyarok alapvetően nyitottak a változásokra, az elmúlt évek különféle trendjeit, például a keleti ételeket is szívesen fogadták. Általános tendencia, hogyha egy pár haladó szellemű séf bevállal egy elsőre furának tűnő újdonságot, utána már a többieket is érdekelni fogja” – tette hozzá Krasznai, aki nagyon bizakodó a jövővel kapcsolatban. Az elmúlt években a legkülönfélébb gasztro trendeknek hódolhattak a hazai ínyencek, ez pedig úgy tűnik, csak tovább fokozódik majd 2018-ban.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások