Méreg a borban
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. május 23. csütörtök

Dezső ünnepli névnapját.
Holnap Eszter napja lesz.
Főoldal Életmód Gasztrománia Méreg a borban
Méreg a borban PDF Nyomtat Email
2013 február 22., péntek 11:47

A világ egyik legismertebb laboratóriuma, az Excell, egy nagyon érdekes vizsgálat eredményét közölte a napokban. Összesen 300 francia bort teszteltek növényvédő szerekre a 2009-es és 2010-es évjáratokból Bordeaux, Rhone, Madiran és más délnyugat franciaországi borvidékekről. A vizsgálat eredménye egészen meghökkentő: a borok 90%-a tartalmazott valamilyen vegyszermaradványt. Összesen 50 különböző szert találtak, főként a szőlészetekben elterjedt és sokszor intenzíven használt rovar- és gombaölő szereket. Az Excell megjegyzi, hogy minden esetben az előírt határérték alatti szinteket állapítottak meg, de ugyanakkor aggasztónak találják, hogy nem állnak rendelkezésre kutatási adatok a növényvédő szerek emberi testben való felhalmozódásáról, valamint az egyes molekulák kombinált hatásáról. Arról sem igen tudni sokat, hogy az erjedési folyamat közben hogyan és mivé alakulnak át a szóban forgó vegyületek.
A labor kiemeli, hogy a szőlőterületek összesen Franciaország területének 3%-át foglalják el, ezzel szemben azonban a szőlőtermesztésben a forgalomba hozott növényvédő szerek kb. 20%-át használják fel, a gombaölő szerek tekintetében pedig ez az arány a 80%-ot is eléri! A francia kormány 2018-ra a rovarölő szerek használatát a felére tervezi leszorítani, de ennek ellenére 2010 és 2011 között 2.7%-os növekedést figyeltek meg az eladásokban – mondja Stéphane Boutou, az Excell szakértője. Míg az Európai Unió szabályozza az étkezési szőlő maximális vegyszertartalmát, addig a borokat illetően semmilyen korlátozás nincs. Végül a cikk felhívja a figyelmet, hogy nem is a fogyasztó, hanem a vegyszert terítő szőlőmunkások vannak a legnagyobb veszélyben. Nemrégiben – az írás szerint – kapcsolatot találtak a gombaölők belélegzése és a Parkinson-kór kialakulása között.
Érdemes volna részletesen ismerni a hazai helyzetet. Optimizmusra biztosan nincsen okunk, hiszen a Nyugat-európai országokkal, Új-Zélanddal, Ausztráliával vagy akár az USA-val összehasonlítva nálunk jóval alacsonyabb az organikus vagy biodinamikus birtokok száma. Egy pár évvel ezelőtt készített hazai ellenőrzés jutott eszembe – sajnos a forrást nem találom, elnézést –, amely megállapította, hogy az itthon termelt paradicsom általában magasabb vegyszertartalommal kerül a fogyasztó asztalára.
Minden tisztelet azoknak, akik az organikus vagy biodinamikus szőlőtermesztés rögös útjára lépnek. Figyeljünk tehát oda, mi kerül a poharunkba!
A cikk forrása: http://www.decanter.com/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások