Miért szükséges a fogak pótlása?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2020. augusztus 13. csütörtök

Ipoly ünnepli névnapját.
Holnap Marcell napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Miért szükséges a fogak pótlása?
Miért szükséges a fogak pótlása? PDF Nyomtat Email
2020 július 13., hétfő 11:02

53401-53600/53536Sokan úgy gondolják, hogy egy kiesett fog esetén nem feltétlen szükséges annak pótlása, főleg akkor, ha mosoly esetén nem látszódik. Esztétikai szempontból valóban zavaróbb lehet egy frontfog elvesztése, míg a hátsó örlőfogaké kevésbé látványos. Ennek ellenére ez nem azt jelenti, hogy ezeket nem kell pótolni!

A foghiány következményei

 

Bár manapság rengetegféleképp lehet pótolni az elveszített fogakat, ennek ellenére nagyon sokan küzdenek foghiánnyal – főleg az idősebb generáció tagjai. Sokan úgy gondolják, egy-két fog elvesztése nem a világvége, így inkább beletörődnek. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha már néhány fog kiesett, akkor azt rövid időn belül követheti a többi is…

 

Ennek oka a testünk felépítésében keresendő. Szervezetünk egy nagyon finom mechanikai gépezet, amelyben minden egyes testrésznek nagyon fontos feladata van. Ha már egy kicsit is borul az egyensúly, az súlyos következményekkel járhat.

 

Foghiány esetén rövid időn belül megindul a fogak elmozdulása. A kiesett fog helyén az ételmaradék könnyedén meg tud rekedni, ami nem csak rossz lehelethez, de még több fogproblémához vezethet.

 

Ha valaki hosszú időn keresztül nem pótolja az elvesztett fogat, az nem csak a szájüregre lesz hatással. Érinti az állkapocscsontokat, a gerincet, a hátat, nyakat, vállakat. Ez pedig már nem játék!

 

A fogak pótlása

 

A fogorvosok épp ezért szorgalmazzák, hogy a páciens minél előbb pótolja a hiányzó fogat, hogy idejében elejét vehesse a kellemetlen, akár visszafordíthatatlan panaszoknak.

 

Ha csak 1-1 fog hiányzik, akkor a legnépszerűbb módszer a fog implantátummal való pótlása. A szóló implantátumra szóló korona kerül. Erre célszerű a lehető leggyorsabban sort keríteni.

 

Több fog hiányzása esetén, a körülményekhez mérten szintén az implantátumokkal történő helyettesítést szokták javasolni. Azonban minden esetben érdemes konzultálni egy fogorvossal, mivel elképzelhető, hogy más megoldást fog javasolni az egészségügyi állapottól függően.

 

Előzd meg a fogak elvesztését!

 

A fogak megőrzése a kellően alapos és rendszeres fogápolás nélkül szinte lehetetlen. Bár odafigyelést igényel, ennek ellenére érdemes energiát és időt szánni rá, hiszen így megelőzhetjük a költséges és időigényes fogászati procedúrákat.

 

Minden étkezés után, azaz lehetőleg naponta legalább háromszor mossunk fogat. Törekedjünk arra, hogy a fogmosás legalább két percig tartson, és minél alaposabb, annál jobb. A köztes időkben használjunk szájvizet és fogselymet!

 

Kerüljük a szénsavas üdítőitalokat, a kávét, a cigarettát! Ezek nagy mértékben roncsolják a fogak egészségét.

 

Vegyünk részt kontrollvizsgálatokon! A rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően a probléma már a kezdeti fázisban felismerhető, ezáltal fájdalmat, pénzt és időt spórolhatunk meg magunknak. /X/

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások