Koncertet adtak a teljes gégeeltávolításon átesett betegek Miskolcon
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2021. január 27. szerda

Angelika ünnepli névnapját.
Holnap Károly, napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Koncertet adtak a teljes gégeeltávolításon átesett betegek Miskolcon
Koncertet adtak a teljes gégeeltávolításon átesett betegek Miskolcon PDF Nyomtat Email
2019 június 06., csütörtök 11:38

Koncertet adtak a teljes gégeeltávolításon átesett betegek Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.


A nem mindennapi énekkar tagjai sokat gyakoroltak, ugyanis a teljes gégeeltávolítás után a beszéd készsége is nagy feladat, így az énekes produkció rendkívüli teljesítmény.
Dr. Karosi Tamás, az intézmény Fül - Orr- Gége és Fej - Nyaksebészeti Osztály főorvosa, c. egyetemi docens úgy fogalmazott: „nehezen jut szóhoz, mert nagyon sok rehabilitált és újonnan beszélt teljes gégeeltávolításon átesett beteggel találkozott már - és nagyon pozitívak a visszajelzések -, de megható volt az előadás. Ilyet látni, hogy ezen műtéten átesett betegek nemhogy beszélnek, de koncertet tartanak élvezhető módon; ez párját ritkítja. Magyarországon erre még biztosan nem volt példa, Szlovéniában működik egy betegklub, ahol ezt először megpróbálták” – tette hozzá.
Mint mondta, feladatának tekinti a prevenciót, azaz a daganatos betegségek megelőzését, a korai felismerését, illetve a megfelelő kezelését. Sok esetben ez kifejezetten csonkoló műtéteket jelent, amikor bizonyos funkciók elvesznek. Ez egyebek mellett a beszédképességet is érinti, ami a kommunikációt jelenti.
„A kommunikáció tesz minket emberré. Ha valaki nem tud kommunikálni, elszigetelődik, depressziós lesz, alkoholhoz, gyógyszerekhez fordul és jelentősen lerövidül az élete, vagyis jelentősen romlik az élet minősége” – fejtette ki az osztályvezető főorvos hozzáfűzve, célja a betegek életét végig követve figyelemmel kísérni állapotukat, rehabilitációjukat és javítani kommunikációs készségüket.
A találkozón elhangzott: kiemelkedően magas a gégerákosok száma a megyében. Kialakulását számos rizikófaktor növeli. A megyei központi kórházban minden évben találkozóra várják a betegségen átesetteket és családtagjaikat. Itt a tanácsadás mellett a tapasztalataikat is megoszthatják egymással. A daganatos betegek sorsát a kórház figyelemmel kíséri, évek óta otthont adnak a találkozóknak, ezzel is segítik a gyógyulást és a közösségépítést.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások