Íme félmillió évnyi élettapasztalat tanulsága
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. február 21. csütörtök

Eleonóra ünnepli névnapját.
Holnap Gerzson napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Íme félmillió évnyi élettapasztalat tanulsága
Íme félmillió évnyi élettapasztalat tanulsága PDF Nyomtat Email
2018 május 09., szerda 12:09

 Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre keresték a választ  Magyarország első életbölcsesség kutatásában, mely 8600 magyar ember, több mint ötszázezer évnyi élettapasztalatát vizsgálta.

Mi a legfontosabb az életben


„Egészség, család, szeretet. Ez a három legfontosabb dolog az életben félmillió évnyi élettapasztalat tanúsága szerint” – mondta Polgári Erika, a felmérést végző cég ügyvezetője.

A válaszadók 72%-a véli úgy, hogy a legfontosabb az egészség. A család 62%, a szeretet 42% szerint a legfontosabb. A pénz, illetve a jólét csak az ötödik, a munka pedig csak a tizedik legfontosabb az életben.

Az eredmény összefüggésben van a válaszadó nemével és életkorával. A férfiak számára mind az anyagiak, mind pedig a munka többet nyom a latban, mint a nőknél, ami nem meglepő. Annál váratlanabb eredmény, hogy minél idősebb valaki, az egészség és az anyagi dolgok egyre kevésbé számítanak, viszont a békesség és a türelem jelentősége pedig egyre jobban.

Ami fontos, nem feltétlen boldogít

„Nem feltétlen az tesz boldoggá, amiről úgy gondoljuk, hogy fontos. Míg a válaszadók szerint az egészség, család és szeretet a legfontosabb az életben, addig boldoggá a kapcsolatok révén lesznek” – mondta Polgári Erika.

Ugyanis a válaszadók által leggyakrabban említett három tényező a kapcsolatokkal függ össze: szereteted adni és kapni, tartozni valakihez, szerető család, gyerekek, unokák körében lenni.

A kapcsolatok mellett az egészség a válaszadók 26%-ának befolyásolja a mindennapi boldogságát. 22% szerint pedig az apró örömök jelentik a mindennapi boldogság titkát. És mi sem bizonyítja jobban, hogy a pénz nem boldogít, hogy csak elvétve szerepel a válaszok között.

A legszebb pillanatok az életben


Az élet legszebb pillanata a gyermek születése, a nők és a férfiak számára is. Azonban a kérdés erősen nemfüggő. A gyermek születése a nők 40%-ánál az élet legszebb pillanata, míg a férfiaknál 29% vélekedik így. Ezt követi a szeretteinkkel közösen megélt élmény (14%), mint például egy közös karácsony, utazás, vagy valami nagy eredmény megünneplése.

Jelentősen eltér a nők és férfiak harmadik legszebbként említett életeseménye: míg a nők életének harmadik (6%) legszebb pillanata, amikor megtudták, hogy babát várnak, a férfiaknak az, amikor megismerkedett a párjával. 11% jelölte ezt a választ, míg a nők csak 3%-a.

Mit jelenti a boldogság? Az attól függ

Hogy mit értenek az emberek boldogság alatt, összefügg az iskolai végzettséggel és a lakhellyel. Minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál inkább a harmónia jelenti a boldogságot. Ellenben ahogy csökken az iskolai végzettség, úgy egyre inkább az egészség jelenti a boldogságot.

A szeretet mindenkinek egyformán fontos, függetlenül az iskolai végzettségtől. Azonban az igencsak meglepő, hogy az alapfokú végzettségű válaszadók kétszer annyian azonosították a boldogságot a családdal, mint a felsőfokú végzettségűek.

Emellett a boldogság értelmezése a válaszadó lakóhelye szerint is összefüggéseket mutat: minél nagyobb a település, annál valószínűbb, hogy a harmónia jelenti a boldogságot.

„Érdekes összefüggés, hogy az iskolai végzettség és a lakhely méretének a növekedésével együtt gyengül a család és a kapcsolatok szerepe. Ez egyrészt utal arra az ismert tényre, hogy a városokban nagyobb fokú az elidegenedés, másrészről, hogy az iskolai végzettséggel arányosan nő a személyiség autonóniája” - mondta Polgári Erika.

De megbántam...

Nem törődtem eleget magammal – ezt bánták meg a legtöbben a válaszadók közül. Emellett azt, hogy halogattak és bátortalanok voltak, ezért elszalasztották a lehetőségeiket, valamint, hogy többet kellett volna tanulniuk és az egészségükkel törődniük.

A tanulás és egészség dolgában jelentős az eltérés az iskolai végzettség szerint. Minél alacsonyabb a végzettség annál nagyobb a megbánás, hogy bár többet tanultam volna, és törődtem volna többet az egészségemmel.

500 évnyi élettapasztalat esszenciája

Polgári Erika elmondta, hogy a felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme 8600 ember 5 legfontosabb tanácsa az életre:

1.Légy kitartó, bátor. Küzdj az álmaidért és ne félj a változástól, az ismeretlentől. Ragadd meg a lehetőségeidet.

2.Tölts több időt azzal, aki fontos számodra. Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt.

3.Gondolkodj pozitívan. Becsüld meg, amid van, és ne légy elégedettlen.

4.Figyelj az egészségedre.

5.Tanulj, olvass, tapasztalj.

###

Módszertan

Online, önkitöltős kérdőíves kvantitatív kutatás, egy- illetve többválaszos, zárt, valamint nyitott kérdésekkel. Mintavétel ideje 2017. November-2018. február. Elemszám 8600 fő. Az elemzés statisztikai módszerekkel történt, a kutatás eredménye nem reprezentatív.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások