Így védje gyermeke szemeit az erős napsugárzástól!
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. április 19. péntek

Emma ünnepli névnapját.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Így védje gyermeke szemeit az erős napsugárzástól!
Így védje gyermeke szemeit az erős napsugárzástól! PDF Nyomtat Email
2017 július 27., csütörtök 12:54

A nap elleni hatékony védekezés ma már természetes velejárója az önfeledt strandolásnak. A nyaralás során azonban nem csak bőrünket kell óvnunk a káros ultraibolya sugaraktól, hanem szemeinket is.

Megfelelő elővigyázatosság nélkül ugyanis számos olyan hosszútávú szemészeti problémával szembesülhetünk, mint a retinagyulladás, vagy az idősebb korban kialakuló szürke- és kúszóhályog. A gyerekek fokozottan érzékeny szemeinek védelme pedig külön odafigyelést érdemel.
A strandszezon kellős közepén a felejthetetlen élményeké és a vidám pancsolásé a főszerep, azonban a nyaralás során se feledkezzünk meg a tudatos védekezésről. A szülők többsége fényvédő szerek széles tárháza segítségével védi a gyermeke bőrét az erős napsütéstől, ám azt kevesen tudják, hogy a nap ultraibolya sugarai a szemek számára is maradandó károkat okozhatnak. A nyári napsugárzás ugyanis nagy megpróbáltatást jelent a szemnek, főleg a legkisebbek számára, hiszen szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké. Megfelelő elővigyázatosság nélkül komoly szemészeti rendellenességek is kialakulhatnak, például gyengülhet a színlátás vagy az éjszakai látás, de a sárgafolt sorvadását is előidézheti.

„Az UV-sugárzás számos szemészeti probléma kialakulását okozhatja. Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy az ultraibolya sugárzás fontos szerepet játszik a retina öregedésének folyamatában, illetve a sárgafolt sorvadásában is, amely az időskori éleslátás romlását idézi elő és a vakság egyik legfőbb okozója. A fokozott UV-fény expozíciónak kitett szemeket rövid- és hosszú távú roncsolódások is érhetik, így akár retinagyulladás, rosszindulatú elváltozások, de szürkehályog és kúszóhályog is kialakulhat” – magyarázta Dr. Munkácsi Györgyi, a Czeizel Intézet szemorvosa, aki hozzátette, hogy a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy már gyermekkorban megfelelően védjük a kicsik szemét.

Az intenzív napsugárzás ellen ezért érdemes egészen korán, már babakorban védekezni, lehetőleg széles árnyékot nyújtó fehér kalappal és jó minőségű, UV-szűrős napszemüveggel. Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy a minőség előrébb helyezkedjen el, mint a kiegészítő divatossága, hiszen a legtöbb filléres, piacon vagy szupermarketben megvásárolható szemüveg nem rendelkezik megfelelő szűrőkkel, így még többet is árthatunk vele a szemnek. A már megvásárolt szemüveget kétség esetén bármelyik optikában ellenőriztethetjük, hogy valóban megfelelő UV-A, UV-B illetve UV-C védelmet biztosít-e gyermekünknek.

„Az UV-szűrés tekintetében a leggyakoribb tévhit, hogy a sötét lencse jobban véd, azonban a túlzottan sötét szemüveg mögött a pupilla jobban kitágul és még több ultraibolya sugárzás jut a szembe” – tette hozzá a szakorvos, aki szerint a megfelelő védelem mellett a kiegyensúlyozott, antioxidánsokban, illetve A-, C-, és E-vitaminban gazdag étrenddel is figyelhetünk szemeink épségére. A luteinben és a zeaxantinban bővelkedő antioxidánsok fogyasztása előnyös a szem egészségére nézve, így például sárga paprika, a mangó és a zöld leveles zöldségek, a brokkoli, a kukorica, a narancsfélék és a tojás is hasznos kiegészítői lehetnek a mindennapi étkezéseknek.

Amennyiben minden óvintézkedés ellenére is problémát észlelünk gyermekünk látásával kapcsolatban, érdemes szakorvoshoz fordulni a teljes kivizsgálás érdekében. „Napjainkban sajnos minden nyolcadik vizsgált kisgyermeknél található valamilyen szemészeti rendellenesség. Az intézetben is elérhető vizsgálat előnye, hogy semmilyen együttműködést, koncentrációt nem igényel a gyerekek részéről. A teljesen fájdalommentes szűrés pedig már féléves kortól elvégezhető” – mesélte a szakorvos a Czeizel Intézetben is hozzáférhető szemészeti vizsgálatról.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások