• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. április 21. szombat

Konrád ünnepli névnapját.
Holnap Csilla napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Tömör és hatásos
Tömör és hatásos PDF Nyomtat Email
2017 február 08., szerda 20:08

Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó gyűjteménye több jelentős irodalmi díjat, többek között Nebula-, Hugo- és Locus-díjat is kapott.

A kínai származású, de amerikai Chiang a rövidprózák nagymestere: írásai sorra nyerik a különböző rangos díjakat. Az Életed története és más novellák című novelláskötete, mely vérbeli sci-fi a javából, könnyű szerrel levette a kritikusokat és az olvasókat is a lábukról. 2016-ban Denis Villeneuve Az életed története című novellából filmet forgatott Érkezés címmel, mely a szakma és a közönség által is kiemelkedően pozitív fogadtatásban részesült.

Számos novellás kötettel ellentétben, Chiang gyűjteményében a novellák színvonala végig egységes. A novellák ötletei egyediek, mi több Chiang mesteri módon tálalja a jobbnál jobb elképzeléseit: a történetek gördülékenyek és alaposan kidolgozottak, Chiang hiteleses közvetít érzelmeket az olvasók felé. A novellák nem csupán szórakoztatnak, hanem mondanivalójuk is van, mélyebb gondolatokat közvetítenek. Jellegzetességük, hogy tömörek, lényegre törőek, ám a hosszuk egyáltalán nem megy a minőség rovására. Kétségtelen, hogy Chiang kellően tájékozott, alaposan utána járt novellái témáinak, kialakított egy egyedi írói stílust, és leplezetlenül gondolkodásra készteti az olvasót.

Mindegyik novellát másért lehet szeretni. Technológia, természettudományok, vallás, etika – Chiang gondoskodik arról, hogy novellái az élet számos aspektusáról szóljanak A Bábel tornya az indítónovella nagyon egyedi ötleten alapszik, és szellemes a lezárása. Az Életed története az a novella, amely megfilmesítésre került, így bizonyára sokan a filmet előbb látják, mint ahogy a novellát olvassák. A központi témája a földönkívüliekkel való találkozás, és kapcsolatteremtés.

A pokol mint Isten hiánya azért aktuális, mert a hit kérdésére koncentrál, ami régebben is foglalkoztatta az emberiséget és napjainkban is ugyanannyira megosztó kérdés. Ebben a novellában a pokol ábrázolása egy teljesen új formát nyer. A Szépségvakság: Dokumentumműsor című záró novellát azt boncolgatja, hogy vajon a szép emberek könnyebben megkapnak-e mindent az életben. E novella kiválóan szembesít azzal, hogy mennyire fontosak a külsőségek napjainkban. Az érem mindkét oldalát megismerhetjük, Chiang alaposan körbejárja a témát.

Ted Chiang novelláskötete a sci-fi műfaj rajongói számára kötelező, ám nagy valószínűséggel a fantasy-rajongók is élvezni fogják a lebilincselő stílusú, ötletgazdag novellákat. A novellák többet jelentenek néhány könnyed kikapcsolódást nyújtó írásnál, hiszen elsősorban elgondolkodtatják az olvasókat, akik természetesen olvasás közben minőségi szórakozással töltik az idejüket. Chiang egyértelműen feszegeti a sci-fi határait, és az olvasók fantáziájára bízza a megoldások megtalálását.

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

A hét kérdése

Ön szerint a közpénz felhasználásáról van-e joga minden megkötés nélkül beszámolni a sajtónak?
 

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások