• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2018. május 25. péntek

Orbán ünnepli névnapját.
Holnap Fülöp napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Kisiskolások állítottak rekordot egészséges szendvicskészítésben!
Kisiskolások állítottak rekordot egészséges szendvicskészítésben! PDF Nyomtat Email
2016 november 22., kedd 17:00

124 általános iskolás, egészséges alapanyagokból 5 perc alatt összesen 860 db szendvicset készített az ismert bevásárló központ lánc iskolai egészségkampányának keretében. A cél, hogy felhívják a szülők figyelmét a gyermekek egészséges táplálkozásának fontosságára. A Magyar Rekord Egyesület közreműködésével zajló rekordállítással maguk a diákok mutatták meg, hogy gyorsan és egyszerűen is lehet egészséges, mégis finom reggelit készíteni.


A cég rendhagyó figyelemfelhívó rekordkísérletét egy online kérdőíves módszerrel készült felmérés alapozta meg, melynek keretében 2993 szülő válaszolt az áruházlánc által feltett, általános iskolás korú gyermekük egészséges életmódjával összefüggő kérdésekre. A nem reprezentatív kutatás eredményei szerint a gyerekek nagy többsége (73%) sportol heti rendszerességgel iskolán kívül (44% focizik) is, ugyanakkor minden második fiatal a számítógép és a televízió előtt is napi rendszerességgel tölt el legalább 1 órát. A táplálkozás vonatkozásában a válaszok alapján elmondható, hogy a magyar kisiskolások csaknem fele (47%) fogyaszt legalább hetente valamilyen egészségtelen ételt (chips, hamburger, pizza stb.), ebből 8% naponta vagy naponta többször is. Cukros üdítőket a diákok 47%-a iszik legalább heti rendszerességgel, ebből 16% naponta.

A gyermekek egészséges életmódját tekintve a felelősség elsősorban a szülőé, de az iskola szerepe is fontos, hiszen tanítási időszakban a diákok napjuk legnagyobb részét az intézményekben töltik. Az iskolák minél hatékonyabb és eredményesebb bevonása érdekében ezért a Lidl a tavalyi évhez azonos módon 2016 őszén is pályázatot írt ki általános- és középiskolák számára, melyre olyan iskolai programokat várt az áruházlánc, amik a tanulók tudatos táplálkozását, egészséges életmódjának kialakulását szolgálják. Idén rekordszámú, a tavalyinak a duplája, összesen 149 pályamunka érkezett be az intézményektől.

A szakmai zsűri (Kubányi Jolán, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, elnök; Tőzsér Judit, , Sommer Ádám,) döntése alapján idén a Kispesti Kós Károly Általános Iskola nyerte az 1 millió forint értékű vásárlási utalványt.  Az Örökös Ökoiskola címet viselő intézményben számos egészséges életmódot segítő program működik. A diákok saját veteményest művelnek, szülőkkel közösen „Kertünk kincsei” kiállítást szerveznek és elkészítették saját „mezítlábas ösvényüket” is.

„Fontosnak tartom az ilyen jellegű pályázatok népszerűsítését tekintettel arra, hogy lehetőséget biztosítanak a reggelizési szokások és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, különös jelentőséggel bír ez a gyermekek vonatkozásában, tekintettel arra, hogy minden 4. gyermek túlsúlyos vagy elhízott hazánkban, továbbá a gyerekek több mint 30%-a nem reggelizik. A szendvicskészítés rekordkísérlete is arra irányul, hogy szoktassuk rá a gyerekeket a napi ötszöri étkezésre, ami a reggelivel kezdődik, továbbá a gyakorlatban ismertessük meg velük, hogy egy egészséges reggeli elkészítése néhány percet vesz igénybe, de sok-sok egészségben eltöltött évet eredményez” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke a rendezvényen.

„A közel 3000 szülő megkérdezésével zajló kutatás is megerősített bennünket abban, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel, jelen esetben egy figyelemfelhívó rekordállítással is segítenünk kell a gyermekek egészséges táplálkozását. Örülünk, hogy ebben segítségre voltak a tavalyi iskolai pályázat nyertes intézményének diákjai” – mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

Az elkészült szendvicsek nemcsak jó célt szolgálnak, de jó helyre is kerülnek, hiszen a Fővárosi Szilágyi Erzsébet Gyermekotthon és az Esze Tamás Gyermekotthon lakói kapják meg.


blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Startlap

Add a Startlaphoz

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail:*

Belépés

Elfelejtett jelszó? Regisztráció

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások