Fertőzött homokozóban vakult meg Cintia
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

RoyalMagazin.hu

2019. január 17. csütörtök

Antal ünnepli névnapját.
Holnap Piroska napja lesz.
Főoldal Életmód Medicina Fertőzött homokozóban vakult meg Cintia
Fertőzött homokozóban vakult meg Cintia PDF Nyomtat Email
2012 február 21., kedd 07:33

A Tiszta Homokozóért Alapítvány adományt gyűjt a kislány gyógyulásáért

Más országokban kétévente kötelező a homokozók tisztítása, a magyar gyerekeknek sokszor csak a hipózás jut fertőtlenítés címén. Pedig a homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, nem beszélve a penészgombáról és az allergiát okozó kórokozókról. A Tiszta Homokozóért Alapítvány szakértői szerint rendszeres tisztításra és kormányrendeletre lenne szükség, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg kedvenc játszóhelyükön.

Egyetlen alapítványként állunk jelenleg a homokozók mellett, segítve, hogy a kicsik valóban nyugodt szívvel játszhassanak. 2012 február elején a TV2 - Tények című adásában bemutattak egy kislányt, aki a fertőzött homokban játszott, véletlenül beledörzsölte a szemében, minek következtében fél szemére megvakult.   Felkerestük a mezőkovácsházi családot és eldöntöttük, hogy tenni fogunk azért, hogy egy 4 éves kislánynak NE kelljen üvegszemmel leélni az életét.

"Cintia 4 éves. A homokozóban játszott, megdörzsölte a szemét. Akkor még nem tudhatta, hogy mi jön ezután... Édesanyja ápolónő, pontosan tudja, hogy mi vár a lányára. Orvosról orvosra jár vele és reménykedik, hiszen az Ő angyalkájának meg kell gyógyulnia. A vizsgálatok, a műtétek, az utazás - autó hiányában, vonatról vonatra, ... (ha lekésik a csatlakozást, ott kell éjszakázniuk valahol, mivel Mezőkovácsházára eljutni nem könnyű) A banki hitelt már nem tudják fizetni és a műtétek továbbra sem sikerülnek. Az Anyuka mindent megtesz a kislányáért. Nem adja föl, hiszen ők csak magukra számíthatnak. Ha baj van, mindig egyedül kell maradnunk? Mutassuk meg, hogy nem így van.

SEGÍTSÜNK!
(Mert sok kicsi, igen is sokra megy):

CINTIÁÉRT: K&H 10401282-50526570-54711004

,,Kúszik, mászik, ugrál a többi négy éveshez hasonlóan, szinte meg sem áll a mezőkovácsházi Oláh Cintia. De anyukája mégis gyakran hullajt könnyeket, mikor gyermeke sötétedéskor egyre többször ütközik az ajtófélfának.

,,Tavaly októberben kezdődött a kislányom kálváriája. Cintia kicsit kacsintani kezdett a bal szemére, megijedtem, de semmi rosszra nem gondoltam. A házi orvosi szűrővizsgálaton sem találtak semmit – emlékezett vissza a kislány édesanyja, Aranka.

Az anya viszont nem nyugodott bele, számos orvosi vizsgálat következett. Végül nem várt eredmény született: Cinti szervezetét a toxoplazmózis károsította."
"Néhány éve, kisgyermekes szülőként szembesültem a homokozók veszélyeivel. Ekkor eldöntöttem: tenni fogok azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak" – mondja Szemán Györgyné Ibolya, a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Hozzáteszi: "Sorra vettem a hazai lehetőségeket, de majdnem mindenhol falakba ütköztem. Kiderült, hogy a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik hazánkban, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti. A környező országokban is felkutattam a lehetőségeket, és rátaláltunk a Reattherm eljárásra, amely teljesen áttisztítja a homokot. Létrehoztuk a Tiszta Homokozóért Alapítványt azért, hogy népszerűsítsük az eljárást, ezáltal sok-sok kisgyermeket óvjunk meg a homokozókban összeszedhető betegségektől."

Az elmúlt 5 évre vonatkozóan nem állnak rendelkezésünkre adatok a hazai homokozók higiéniás állapotát illetően. Pedig a homokban nagyon sok az indikátor baktérium és a pete, szennyeződés, ezek közvetlen kapcsolatba kerülnek a gyermekekkel, és ezért égetően fontos, hogy a homokozók tisztítását illetően jogi szabályozás és ellenőrzés történjen. Az alapítvány ezért a homokozók tisztítását kormányrendeletben szabályozná.

További információ:

Tiszta Homokozóért
Alapítvány Szemán Györgyné
elnök

+3670/428 8448
www.tisztahomokozoert.hu

blog comments powered by Disqus
 

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyi Üdvözlet

Hírdetés

mail.google.com

Startlap

Add a Startlaphoz

Hiteles cégkivonat

cegkiv

Programkereső

Jogsebész

observer

OBSERVER - A médiafigyelő

Facebook


imedia.logo


Települések

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései

Vendégvárás

Vendégvárás

Utazás

Utazás

Szolgáltatások

Szolgáltatások